10 mõtet uude aastasse

Liikudes uude aastasse

Aasta on lõpule lähedal ning kohe-kohe hakkab uus 12-kuuline tsükkel. Mõnes mõttes algab kõik taas otsast peale. Veel enne ootab meid viimane tähtis sündmus – aastavahetus. Ma ei pea siinkohal silmas pidustusi vaid hoopis mõtisklemist selle üle, kuidas möödunud aasta tegelikult läks. Uue aasta eel oleme emotsionaalsed ja valmis mägesid liigutama. Pahatihti kukub aga hoopis teisiti välja – kipume üle mõtlema ja lubadustega üle oma varju hüppama.

Jah, aastavahetus on võimas hetk selle kaheteist kuu jooksul, et uus lehekülg keerata ja muutusi teha – aga teeme seda tasakaalukalt ja mõistusega. Selleks, et vana aasta rahulikult ära saata ja uus positiivses võtmes vastu võtta, võiksime ennast kõigeks algavaks valmis häälestada. Siit mõned mõtted sellest, kuidas ja mis hoiakutega mina uude aastasse astun.

  1. Lõpeta teadmatuse kummardamine, ole täpne ja usu sellesse, mis tuleb raske töö ja vaevaga. Tugine sellele, mille panuseid ja õnnestumisi on võimalik reaalselt mõõta.
  2. Ole tänulik oma tegude ja saavutuste eest. Mitte universumile vaid iseendale, et üldse nii kaugele oled jõudnud. Unusta ära kellegi kolmanda tänamine tegude ja saavutuste eest, mis on tegelikult Sinust endast alguse saanud. Täna oma vanemaid ja sõpru, kui nad on Sinu jaoks olemas olnud.
  3. Võta hetk aega, et mõelda oma elu filosoofia ja põhimõtete peale. Mis on Sinu elus need kõige tähtsamad sambad, millele kogu oma elu toetad. Kas Sa oled neid põhimõtteid tegelikult järginud ja oma filosoofiat austanud? Mõtle kriitiliselt ja ole endaga aus, sest suur osa meelehärmi ja rahulolematust kipub tekkima just nendest kääridest, mis meie mõtlemise ja tegeliku käitumise vahele jääb.
  4. Uuel aastal lubame tihti oma tervise eest hoolt kanda ja rohkem sporti teha. Soovin tähelepanu tuua siinkohal mitte ainult füüsilisele tervisele vaid ka mentaalsele tervisele. Püüa vähem telefonis olla ning arenda ja värskenda oma kogntiivseid võimeid. Loe, õpi uusi oskusi, veeda rohkem aega omaette ning püüa piisavalt puhata.
  5. Vana aasta viimase ja uue aasta esimese kuu vahele jääv ajaline aken on tegelikult väga võimas periood, mis mõjub inimestele väestavalt ja emotsionaalselt. Kasutagem seda hetke vaid kõige tähtsamate muutuste elluviimiseks. Olgu selleks pahedest loobumine või mõni uus harjumus, eesmärk. Vali vähe ja pühendu maksimaalselt.
  6. Aastat vahetades kipume endale pahatihti liiga suuri ja emotsionaalseid lubadusi andma. Ebaõnnestumise korral külvame uude aastasse juba eos pettumust ning sellega kukume tagasi sinna, kus need lubadused kord alguse said. Võta rahulikult, sest teaduslikult on tõestatud, et tugevad ja vettpidavad muutused tehakse samm-sammult, väikeseid samme astudes.
  7. Meenuta ja võrdle, kas eelneva aastavahetuse raames tehtud otsused ja plaanid said täidetud. Kui ei saanud, küsi endalt miks ja mõtesta see detailselt lahti. Otse ja ausalt, nii, et Sul sellest kirjutatust ka päriselt kasu oleks.
  8. Ole julge ja võta end kokku, mõtle kastist välja ja ära pea aastavahetust ainukeseks õigeks hetkeks, kus muutusi ellu kutsuda. Kui vähegi võimalik, siis tee seda kohe.
  9. Hinda puhtust ja ära unusta prügi välja viia. Tee seda ka sotsiaalsel tasandil – ära raiska oma aega inimestele, kes Sulle koormaks ja kellest tegelikult vähimalgi määral kasu ei ole.
  10. Hinda väärtusi, mis tegelikult loevad. Pikas perspektiivis. Ajastul, kus tähelepanu ja populaarsuse valuutaks on ilu, karjub ühiskond just nende inimeste järele, kelles tegelikult peitub oskus ilu hinnata – sisemiselt. Nüüd mine ja ütle sellisele inimesele mõni hea sõna, sest võib-olla kõige selle pealiskaudse kõrvalt ta ongi ära unustanud, kes ta tegelikult on.

Hea lugeja, kes Sa siia ridade lõppu jõudnud oled – ma loodan, et Sa leidsid siit midagi, mis Su mõtteid värskendas ja uusi ideid külvas. Loodan, et Sul tuleb tugev ja edukas aasta.

Soovin kõigile rahulikku vana aasta lõppu ning tasakaalukat uut aastat.

About the author

Kaspar Eevald

Jahin siin elus kõike, mis mind ja mu mõtlemist täiustab. Huvitun mõtlemise iseärasustest ning kõigest sellest, mis ratsionaalse mõistuse eesriide taha peitub.

By Kaspar Eevald

Kaspar Eevald

Jahin siin elus kõike, mis mind ja mu mõtlemist täiustab. Huvitun mõtlemise iseärasustest ning kõigest sellest, mis ratsionaalse mõistuse eesriide taha peitub.

Mida siit leiad?

Minu tegemised vabasukeldumises ja spordis, mõned mõtisklused ühiskonna, psühholoogia ja filosoofia teemadel.