Tagasi Egiptuses

Minek ja logistika

Pärast pikka logistika planeerimist ning ärevaid aegu oleme taas jõudnud tagasi Egiptusesse, sügava ja ilusa Punase Mere äärde. Meid tervitas soe ilm ja suvine päike, ent siia tulin siiski millegi muu järgi – selleks, et jätkata oma teekonda sügavale sinisesse.

Alles aprillikuus võeti mul see võimalus ja see ei mõjunud psühholoogilisel tasandil kohe üldse hästi. Vormi tuleb ju hoida, motivatsiooni samuti. Oled millegagi arvestanud ja siis see võetakse ära, visatakse kaugele silmapiirile ja põhimõtteliselt öeldakse: “Jääb ära, pinguta edasi, seal kuskil kaugel paistab lootus”. Nii, et mina olin otsustanud. Sügis tuleb ja ma jätkan.

Kuna oktoobrikuu keskpaigas algama pidanud tsarterlennud tühistati juba septembri lõpu seisuga, siis sain selgelt aru, et pean leidma toimiva alternatiivi. Lendama pidi üle Euroopa, läbi mitme lennujaama. See oli ainus võimalus, et hoolimata kõikidest takistavatest teguritest plaan siiski ellu viia. Marsruudiks sai valitud Tallinn-Helsingi-Istanbul-Sharm El Sheikh. Viie tunni asemel viisteist tundi lendu. Väsitav ja tüütu. Aga Istanbuli lennujaam oli äge.

COVID-19

Epideemiaga ümbritsetud ajaperioodil on reisimine saanud hoopis teise tähenduse. Ärev, keeruline ja väsitav. Lendude planeerimine võttis aega ligi poolteist kuud, enne kui lõpliku marsruudi ja piletid ära broneerisin. Riske oli palju ja valikutega ei tohtinud kiirustada. Lisaks oli veel palju muud bürokraatiat, millega tegelema pidi.

Kõige ärevamaks tegi reisieelne COVID-19 testimine, sest Egiptus nõuab riiki sisenemisel (tegelikult hoopis lennujaamast väljumiseks) covidi testi negatiivset tulemust. Ja see peab olema tehtud 72 jooksul enne riiki sisenemist. Mõistagi oli selleks hetkeks meil juba lennupiletid broneeritud, treeneriga kõik kokku lepitud, sponsorite ja toetajatega kokkulepped tehtud, pikem puhkus kaubeldud jne.

Ja siis ootad seda päeva, et testi saaks teha. Täpselt üks päev enne lendu. Inimese mõistus paraku toimib sellistes pingelistel hetkedel veidralt ja hakkab eikusagilt paranoilisi mõtteid külvama. Eks kõige rohkem domineeris ikka see hirm, et kui kolmapäeval testi teen ja neljapäeval tuleb positiivne (loe: valepositiivne) vastus, mis siis saab? Piletid jms. on juba lukus ning neid vahetult enne muuta ei saa. Nii, et ma nägin enne tulemuste teada saamist lausa 4 korda unes, et sain positiivse tulemuse. Õnneks siiski tuli pärast lõunat testi tulemus, mis oli negatiivne. Sellega kadus õlgadelt väga suur koorem ja pinge. Roheline tuli, läksime.

Tagasiside

Egiptuses veedan kokku 3 nädalat, millest lõviosa ajast veedan sügaval vee all, ikka oma võimeid treenides ja piire kompides. Esimesed kaks nädalat on mõeldud treeningutele ja sügavusega adapteerumisele, kolmas nädal aga hoopis millekski suuremaks. Teisisõnu kõige tähtsamaks sündmuseks nende nelja aasta jooksul – Eesti rekordi sooritamiseks No Limits distsipliinis. Eesmärk on saada kirja ametlik AIDA tulemus.

Kolm nädalat on minimaalne aeg, mille vältel sellist eesmärki tänase vormi juures saavutada. Hinge kinni hoides sügavusse sukeldumine nõuab palju, nii füüsiliselt kui mentaalselt. Selleks on vaja esmalt tugevalt kohaneda, nii vaimses kui füüsilises võtmes. Enne, kui meri sind sügavale lubab, tuleb aega anda ja eelkõige endas kindel olla, et valmis oled selleks.

Eriti tuleb kannatlik olla selles osas, et keha sügavuse ja rõhuga rahulikult kohaneda saaks. Vastasel juhul on õnnetused ja vigastused kerged tulema. Sügavusse ei saa minna kramplikult või ärevana. Tuleb olla täielikult lõdvestunud, rahulik ning elastne. Tuleb veega üheks saada. Nii, et liigun tasa ja targu.. ja samas võimalikult kiiresti, sest aega pole palju raisata. Kõik päevad on arvel.

Mõttetera

Esimese nädala lõppedes kerkis pinnale üks mõttetera: Ole valmis tunnistama seda, et Sa oled tegelikult parem, kui esialgu arvasid.

See mõttetera ja järeldus tuleneb minu esimestest vees viibitud treeningutest, mille käigus sain aru, et ma olen siia naasedes tegelikult väga heas vormis ja tasemel. Minu ainus pidur sellele tasemele ümber lülituma on mu mentaalne pool ja vaim. Kui vaim on valmis, tuleb keha järgi.

Kuulmiseni!

About the author

Kaspar Eevald

Jahin siin elus kõike, mis mind ja mu mõtlemist täiustab. Huvitun mõtlemise iseärasustest ning kõigest sellest, mis ratsionaalse mõistuse eesriide taha peitub.

By Kaspar Eevald

Kaspar Eevald

Jahin siin elus kõike, mis mind ja mu mõtlemist täiustab. Huvitun mõtlemise iseärasustest ning kõigest sellest, mis ratsionaalse mõistuse eesriide taha peitub.

Mida siit leiad?

Minu tegemised vabasukeldumises ja spordis, mõned mõtisklused ühiskonna, psühholoogia ja filosoofia teemadel.