Denali Ekspeditsioon, Alaska

Kaugemale ja kõrgemale

Minu viimasest projektist ja Matterhorni ronimisest on tänaseks möödas omajagu aega. Lisaks mägedele sai sügisel ette võetud vabasukeldumise instruktoriõpe, mille edukalt lõpetasin ja ära tegin. Olen nüüdsest litsentseeritud instruktor ja üks unistus kogu vabasukeldumise suunal taas ellu viidud. Aga see pole see, millest kirjutada plaanisin.

Peale suvel aset leidnud Matterhorni ronimist oli taas aeg maha võtta ning mägedega seonduva teekonna üle plaani pidad ja endaga mõtteid vahetada. Eesmärk ja siht on esimesest mäetipust alates teada ent kogu teekond ja võimalused selleni vajavad pidevat kaardistamist ning planeerimist. Kuigi võimalike väljavaateid tulevaste tippude osas oli mitmeid, teadsin kindlalt vaid ühte – järgmine tipp saab olema kõrgmäestikus ning mitte vähem kui 6000 meetrit.

Öeldakse, et kui oled mõtestatud õigele lainepikkusele ning aeg on õige, siis kipuvad asjad iseenesest paika loksuma. Pean tunnistama, et mu tegemiste raames on see tihtipeale nii, et väga palju loksub ise paika kui aeg ja hetk on õige. Tundub, et ka sellel korral läks nii – sain Katrinilt kutse Denali ekspeditsioonile, mis plaanide kohaselt toimubki tulevasel kevadel. Olin sellest minekust juba aasta-kaks tagasi infokilde kuulnud ent tol korral jäi see minu mäletamist mööda pandeemia tõttu katki. Nii jõudiski antud ekspeditsioon uuesti päevakorrale ning mul on hea meel kuuluda selle ekspeditsiooni koosseisu.

Denali ekspeditsiooni algus on 20. mai, kui alustame Eestist lendu Põhja-Ameerika suunas. Kogu retke kestvuseks on planeeritud 24 päeva, mis sisaldab endas ka varupäevi, juhul kui ilmastikutingimused esmast tipputõusu takistavad. Tagasi Eestisse peaksin plaanide kohaselt jõudma 12. juunil. Fingers crossed!

Üks kõige külmem mägi maailmas

Põhja-Ameerika kõrgeim tipp ja seitsme kontinendi üks kõrgeimatest mägedest, majesteetlik 6190 meetri kõrgusel asuv Denali on suureks proovikiviks ka tulihingelistele alpinistidele. Tegemist on maailma ühe kõige külmema mäetipuga, millesse suhtutakse suure aukartusega. Seda mäge võetakse väärika tuleproovina, enne kui maailma kõrgeima mäe, Everesti suunas vaadatakse. Denali on raskusastmelt ligilähedane endast peaaegu 2900 meetrit kõrgema Mount Everestiga ja seda mitmel põhjusel.

Ekspeditsiooni teeb keeruliseks eelkõige mäe laiuskraadist tulenev ilmastik, mis on pahatihti ettearvamatu. Denali on tuntud oma ekstreemsete ilmastikuolude tõttu ning paslik on mainida, et mäel on kõige külmemal ajal mõõdetud 59.7 külmakraadi ning tuuleiilidega lausa -83.4 külmakraadi. See teeb Denali ekspeditsioonist ühe kõige külmema ja keerukama väljakutse. Ent see pole kaugeltki kõik, millega katsumuse puhul arvestama peab.

Denali ekspeditsiooni kõige raskemateks osadeks peetakse ilmastikku ning logistikat. Kui Himaalaja mägedes on tihtipeale varustuse transportimisel abiks kohalik mägirahvas ehk sherpad, siis Denalil tuleb kogu kolme nädala toit, telgid ja mägivarustus kelguga ise üle liustiku ning mäenõlvade vedada. Arvestades asjaolu, et kõnealune ekspeditsioon on oma distantsilt pikem Everesti ekspeditsisonist ja lisaks on tõusumeetreid rohkem, tuleb tõdeda, et tegemist on erakordse väljakutsega.

Lisaks füüsilisele ja vaimsele koormusele tuleb kolm nädalat elada telgis, trotsida tugevaid miinuskraade ning ettearvamatut ilmastikku. Pole kahtlust, et säärast ekspeditsiooni julgevad ette võtta vaid vähesed, kellel tugev vaim ja ettevalmistatud füüsis. Wikipedia andmetel on Eestlastest Denalile ajapikku tõusnud kokku 10 alpinisti. Tipputõusud toimusid 1999., 2001. ja 2007 aastal. On olnud ka ebaõnnestumisi: püüdlus tipu poole on katkestatud erinevatel põhjustel, näiteks on jäädud päevadeks tormivangi või on varud otsa lõppenud.

Meeskond

Meie meeskonda kuuluvad väga kogenud Eesti alpinistid, kes on aastate vältel võitnud mitmeid kõrgeid mäetippe üle maailma. Lisaks kogemustele on meie tiimis väga palju positiivseid liikmeid, mis on nii pika ekspeditsiooni puhul äärmiselt oluline. Kolm nädalat telgis limiteeritud toiduvarude ja külmakraadidega elamist eeldab väga head läbisaamist. See on koht, kus ei tohi üks lüli teist nõrgestada, vastupidi – siin tuleb üksteisele jõustavalt mõjuda. Meie grupi koosseisu kuuluvad Katrin, Tannar, Einar, Argo, Fred, Johan, Kerttu… ja mina.

Toetajad

Nii suures projektis osalemine tähendab kahtlemata suuri kulutusi, mis hõlmab endas väga suures osas eelkõige ekspeditsioonivarustuse soetamist. Kuna Denali ekspeditsioon toimub väga külmades oludes, siis minu jaoks tähendab see uuel tasemel erivarustust, näiteks kolmekihilisi kõrgmäestikusaapaid, väga sooja magamiskotti, paksu sulekihti ja palju-palju muud. Lisaks veel mitu paari kindaid, tuulekindlaid ja hingavaid riidekihte, tarvikuid, päikesepaneele, laadijaid, toitu, laviini- ja turvavarustust ning palju-palju muud. Nimekiri on tõesti pikk ja seda kõike tuleb kogu ekspeditsiooni vältel endaga kaasa vedada.

Toetavad: Fenix Adventure, Jane Komp, Red Bull Estonia, Celeste Kinnisvara, Pricon OY, Matkamaailm

Olenevalt kuidas kellelgi varustusega lood on ja kui palju juurde vaja soetada, siis mina saan oma olukorrast lähtuvalt tuua võrdluseks, et minu ekspeditsiooni maksumus saab olema viiekohaline number. Usun, et seda numbrit lugedes võib aimata, mis põhjusel toetajate tähtsus on projekti õnnestumisel väga olulised. Nagu ikka, hindan oma toetajaid maksimaalselt ja annan endast parima, et kõik ja iga väiksemgi panustaja saaks esile toodud ja tunnustatud.

Kui Sul on huvi kaasa luua ja mind kõnealuse projekti raames toetada, võta minuga ühendust läbi e-maili: kaspareevald@gmail.com või helista 507 4714 ning räägime võimalustest ning perspektiividest lähemalt.

About the author

Kaspar Eevald

Jahin siin elus kõike, mis mind ja mu mõtlemist täiustab. Huvitun mõtlemise iseärasustest ning kõigest sellest, mis ratsionaalse mõistuse eesriide taha peitub.

By Kaspar Eevald

Kaspar Eevald

Jahin siin elus kõike, mis mind ja mu mõtlemist täiustab. Huvitun mõtlemise iseärasustest ning kõigest sellest, mis ratsionaalse mõistuse eesriide taha peitub.

Mida siit leiad?

Minu tegemised vabasukeldumises ja spordis, mõned mõtisklused ühiskonna, psühholoogia ja filosoofia teemadel.